Prædikestolen

praedikestol_1

praedikestol_2

Ved Reformationen blev dansk obligatorisk som gudstjenestesprog, og prædikenen blev gudstjenestens centrale led.

Domkirken fik sin nuværende prædikestol i 1588, skabt af flamlænderen Michael van Groningen. Den er et meget fint arbejde i renæssancestil, skåret i egetræ.

I ni relieffer ses motiver fra Det Gamle og Nye Testamente. Først Syndefaldet, dernæst Marias bebudelse, Fødslen i Betlehem, Jesu dåb i Jordanfloden og Indstiftelsen af nadveren. I sidstnævnte har apostlene individuelle hoveder, ivrigt bevægede på lange, senede halse. Johannes sidder som et barn ved Jesu bryst, som han plejer. Judas-fremstillingen er særpræget. Som regel skildres han som afsondret fra de andre apostle og af ond og mørk natur, men her går han ind i helheden og kan kun kendes på den pung, han holder i hånden. Judas ses nærmest beskueren, halvt med ryggen til. De sidste fire relieffer er: Korsfæstelsen, Opstandelsen, Pinseunderet og til sidst Dommedag.

Over prædikestolen er fastgjort en messinghånd, der holder et anker. Den er formodentlig samtidig med prædikestolen, og ankeret er Skt. Clemens’ symbol.

Billeder af prædikestolen i Aarhus Domkirke