Lys på Domkirken

Aarhus Domkirke er blevet mere synlig i de mørke timer, efter at der i december 2018 blev installeret belysning af Domkirkens tårn og sydside.

En forudsætning for at det kunne lade sig gøre var, at få tilført økonomiske midler udefra. Det er først nu lykkedes at kunne iværksætte første fase takket være økonomisk støtte fra NRGi værdipulje på 300.000,- og Aarhus Kommunes Innovationsprojekt: Lys på Aarhus med 125.000,-
Første fase omfatter belysning af Domkirkens facader mod St. Torv og Bispetorvet.

En projektgruppe har arbejdet med planlægningen gennem snart 2 år.
Projektgruppen har fået produktrådgivning fra det aarhusianske belysningsfirma SGM ved Peter Johansen, som har været velvillig med priser på de valgte projektører.

Det har været målsætningen at belyse Domkirken på en afdæmpet og balanceret måde, der har til formål at lade kirken blive mere synlig i de mørke timer og samtidigt være med til at definere tilstødende byrum som f.eks. Bispetorv.

Der er lagt vægt på at belysningen sker oppe fra og ikke som man ser på mange andre bygninger fra projektører anbragt i terræn. På den valgte måde bliver belysningen mere naturtro.

Samarbejdet mellem Aarhus Domkirke, Aarhus Kommune og rådgivningsfirmaet Kollision har været særdeles konstruktivt. Vi har også mødt positiv indstilling og stor samarbejdsvilje fra Hotel Royal og Nordea St.Torv.

Projektørerne er med den allernyeste LED teknik. Alle lyskilder styres fra centralt hold på baggrund af en kalenderstyring der tager højde for, hvornår solen går ned og op igen, så man sikrer at oplysningen af kirken er i harmoni med omgivelserne.