Ordene stammer fra Bjørnstjerne Bjørnsons pen, og er som skrevet til den besøgende i Aarhus Domkirke.
Det enorme hus er smækfyldt med symboler, men man skal af og til løfte blikket. Stiller man sig i korshvælvet og ser op på søndre tværskibs hvælvinger, får man indtryk af middelaldermalerens verden med fantasiblomster og fabeldyr, men ikke alt er kun dekoration, de mange dyr og figurer repræsenterer symboler, som i nogen grad er gået tabt i vor tid.
I første hvælv danner to dyr front mod hinanden omkring en vase: en gul løve mod en hest? Onde magter optræder ofte i skikkelse af en hest, og løven er et symbol på djævelen/Kristi modstander. I Ps. 22 læser vi bønnen om at blive befriet fra løvens gab. Men løven står også som symbol på kraft og majestæt, et billede på Guds søn: løven af Juda stamme. Og så er den symbol for evangelisten Markus.
I 3. hvælvingsfag danner to enhjørninger front. Enhjørningen med det snoede horn er symbol på ren- hed og uskyld, den er Kristus, som har hvilet i Marias skød. Man sagde, at jægeren kunne fange den, hvis den lagde sit hoved i en ren jomfrus skød! Omkring en fantasiblomst er de malet, den ene gul, den anden mørkebrun. Klik på fotos for at forstørre.
Knud Svendsen